Månadens tävling – Finns det någon julmusik om bilar?

Finns det någon julmusik om bilar?
Finns det någon julmusik om bilar?

Som ni vet brukar vi köra en tävling en gång i månaden där vi ber er läsare att tipsa om julmusik utifrån ett visst tema. Förra månaden gick vi ut i ett nyhetsbrev där vi efterfrågade julmusik som inspirerats av bilar eller där bilen figurerar som tema i texten.

Det här trodde vi skulle vara en svår nöt för er att knäcka, men till vår förvåning har vi fått hundratals svar ifrån våra läsare. Dock inget lika utförligt som ifrån Britt-Marie på AD-bildelar som kunde ger oss en hela radda exempel på hur bilar inspirerat julmusik. Givet hon arbetar med bilar och bildelar kanske hon förstås har en viss fördel!

Här kommer i alla fall Britt Maries förslag på julmusik som inspirerats av bilar.

  • The Frantic Flintstones – Car Christmas
  • The Brian Setzer Orchestra – Santa Drives a Hot Rod
  • The Hives – Santa’s on a Bender
  • Bob Dylan – Must Be Santa
  • The BellRays – Hot Rod Christmas

Britt Marie skriver vidare om bilkultur och musik att de har en stark koppling till varandra, och inte minst i USA där bilen har spelat en stor roll i utvecklingen av populärkulturen. I Sverige är raggarkulturen lika förknippad med musik som bilarna. Elvis Presley, Jerry Lee Lewis och Eddie Meduza går på högvarv runt hela Sverige när cruising säsongen drar igång på sommaren.

Musiken fungerar kanske som ett uttryck för frihet på samma sätt som en bil i teorin ger chaufförer oändliga möjligheter att åka vart denne vill? Bilentusiaster har i alla fall inspirerat många artister att skriva låtar som handlar om bilar, bilkörning, samt inte minst filmer där musiken är lika viktig.  

Precis som med bilkulturen finns det också musik som handlar om lastbilar eller som innehåller referenser till lastbilar och lastbilskultur. Vanligtvis inom country och rock. Precis som med bilar handlar texterna ofta om frihet och lastbilschaufförers liv på vägarna, äventyren och kärleken till sitt fordon.

Det finns också specifika musikgenrer som är nära kopplade till bilkulturen, till exempel rockabilly, surfrock och bilrock. Dessa genrer använder ofta bilen som utgångspunkt

Sammanfattningsvis kan man säga att bilkulturen och musiken är intimt kopplade till varandra även om julmusik sannolikt inte är den populäraste musikstilen.

Som tack för ditt bidrag Britt Marie utgår i vanlig ordning en t-shirt!

Nästa månad är temat julmusik och psalmer. Vilka är dina favoritpsalmer och vilka psalmer är populärast under Jul. Skicka in dina bidrag till: tavling@julmusik.nu

Juliga hälsningar
Redaktionen

Rulla till toppen