Julmusiktips från oss

Våra bästa julmusiktips

Så var det jul igen.

Så var det jul igen.

Vad gäller musiken kan ju den som är lagd åt det nostalgiska och sentimentala hållet frossa. Det gäller mig. Jag frossar verkligen i musiken.

Att jag gillar julen så mycket tror jag har att göra med att man faktiskt i min direkta närhet alltid har hållit sig i skinnet just kring julen. I övrigt var väl inte min uppväxt i en av Stockholms förorter särskilt trygg. Men det var som att på julen lugnade alla ner sig och tog till sig av det varma budskapet.

Ingen behövde vara ensam, alla var nyktra och finklädda, konflikterna lades på hyllan, trots att pengarna annars ofta var slut fanns det alltid julklappar under granen och god julmat på bordet. Alla var glada och hela familjen var tillsammans.

Jag minns att jag önskade att det skulle vara jul året runt.

Nu är det ju inte så, julen är under en begränsad del av året. Hela min familj firar inte längre tillsammans av olika skäl. Det som finns kvar är dock julmusiken och jag tror att det är just därför jag frossar utan hämningar under den här korta perioden.

Det finns ju så mycket bra, rolig, sentimental, sorglig, cool, vacker och kärleksfull julmusik!

Klassisk julmusik

Förutom Händels Messias där varenda låt är medryckande och Bachs Juloratorium som det inte går att sitta still till har vi alla vackra körklassiker.

Jag ryser när jag hör The Real Group sjunga Jul, jul strålande jul eller på första advent när högmässan i Gustav Vasakyrkan avslutas med Otto Olssons Advent. Oj, vad jag tindrar då.

Amerikanska jazzjulsånger

Efter ett år i min ungdom i det stora landet i väster är jag mer eller mindre beroende av de sentimentala jazzjulsångerna som de stora namnen sjungit in – Nat King Cole, Frank Sinatra, Mel Tormé och ej att förglömma Ella Fitzgerald.

Hennes inspelningar av Have Yourself a Merry little Christmas, Jingle Bells, Sleigh Ride och Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow får i alla fall mig att swinga bort all choklad jag trycker i mig under julhelgen.

I år har jag dessutom upptäckt riktigt fina julinspelningar med Harry Connick Jr och Michael Bublé som för arvet vidare på ett rent men ändå individuellt sätt.

Nya julmusiktips

En kompis har tipsat om några fantastiska inspelningar som jag inte kan låta bli nuförtiden kring jul.

För att bara nämna några finns ju roliga orkesterinspelningar som får en att känna sig som att ens liv är som en film – ni vet en sån där romantisk komedi med lyckligt slut eller en Peter Sellersfilm – till exempel Ramsey Lewis Trios The sound of Christmas eller Sleigh Ride där kälken formligen flyger fram under blå himmel i yrande pulversnö. Eller Bossaversionen av Sleigh Ride med Bossa Nouvea som jag tycker är oemotståndlig.

Ett ovanligt och väldigt coolt inslag är också Jimmy Smith med sin hammondorgel i God Rest Ye Merry Gentlemen. Den låten trodde jag aldrig jag skulle jazza till.

 

Peggy Lee – Happy Holiday

Ibland, när jag inte är på topp och inte riktigt är stark nog att klara julens kärleksbudskap eller när jag upplever sentimentaliteten som för mycket, för sötsliskig och kladdigt påträngande, eller när julstressen biter tag i nackens hårfäste och tungt, varmt flåsar mig i nacken, då är det skönt att sätta på Peggy Lees inspelning av Happy Holiday.

På något märkligt sätt lättar den på trycket utan att bryta ner. Hennes sävliga, lite släpande stämma låter som att hon ständigt ler på ett avslappnat, lugnande men ändå inbjudande sätt.

Rösten är så närvarande att det låter som att hon står bredvid mig. Den liksom flyter över det snabba svängande kompet och jag blir…lugn. Hon känns bara glad och vänlig och osentimentalt önskar hon alla helt enkelt en Happy Holiday!

Det gör jag också – God Jul!

Rulla till toppen